Wie is Björn Borg?

Björn Borg gold vanaf eind jaren zeventig tot en met het begin jaren tachtig als de beste tennisspeler ter wereld. Hij verwierf eeuwige roem met het behalen van vijf opeenvolgende overwinningen op Wilmbledon. Dit was in de jaren 1976-1980. Ook was Borg zes keer de winnaar van Roland Garros. Dit was in 1974-1975 en 1978-1981.


Borg is geboren en opgegroeid in Södertälje. Het tennisspel was destijds tamelijk onbekend in Stockholm en omgeving. Borg beoefende dan ook 'standaard' sporten, zoals hockey en voetbal, totdat zijn vader een tennisracket won op een tafeltennistoernooi. De jonge Björn Borg leerde hiermee al op zijn negende het tennisspel te beheersen. Borg bleek door het hockeyspel zowel links- als rechtshandig te kunnen spelen en aan het voetbal had hij een prima voetenwerk overgehouden. Tevens was Borg stevig gebouwd, wat al met al veelbelovend was voor zijn toekomst.

Na deze jaren werd er hard getraind en niet zonder resultaat. Al op vijftienjarige leeftijd won Borg de juniorentitel van Wimbledon en nam hij de eerste positie in op de ranglijst voor junioren. In 1974 won Borg zijn eerste Grand Prix, te weten de Italian Open. In datzelfde jaar won hij ook Roland Garros, zijn eerste grandslamtitel, waarvan er nog vele zouden volgen.

De bijnaam van Björn Borg werd: 'Mr. Cool', wegens het feit, dat hij nooit zijn emoties liet zien op de baan. Men vroeg zich wel eens gekscherend af of deze man wel van vlees en bloed was en niet van ijs.

In 1982 beëindigde Björn Borg zijn indrukwekkende tenniscarrière, op slechts zesentwintigjarige leeftijd. Hij beëindigde zijn carrière, omdat hij niet meer gemotiveerd was om te gaan tennissen. Hij verloor het plezier in het spel.

Na afloop van zijn tenniscarrière begon Björn Borg aan een eigen kledinglijn. In 1987 gaf hij zijn naam in licentie aan de Scandinavion Sourcing and Design Group te Stockholm. Deze organisatie lanceerde als eerste Björn Borg Underwear en in de loop der tijd kwamen hier meerdere producten bij. Het huidige assortiment omvat vrijetijdskleding, sportkleding, badkleding, ondergoed, lingerie, tassen, schoenen en brillen

"What I will always remember is the fact that I was, for such along time - by far - the best tennis player in the world" 
Björn Borg.